Dostupni linkovi

Izmene zakona kojim se sprečava migracija birača u Skupštini Srbije


Zgrada Skupštine Srbije u Beogradu
Zgrada Skupštine Srbije u Beogradu

Opoziciona grupa poslanika podnela je predlog Skupštini Srbije o izmenama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojima se predviđa da građani koji su u poslednjih 11 meseci promenili prebivalište ne mogu da glasaju na novoj adresi.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio Radomir Lazović, šef poslaničke grupe Zeleno-levi front, opozicione stranke koj je deo koalicije "Biram borbu" koja će učestvovati na lokalnim izborima raspisanim za 2. jun.

"Ovo je za nas kao opoziciju značajno zbog toga što je jedna uspeh i ustupak. Naterali smo vlast da ustukne, a to je tražio i ODIHR (OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava), rekao je Lazović.

On je ocenio da je reč o "značajnom koraku" ka unapređenju izbornih uslova.

Predlog izmena Zakona o lokalnim izborima se nalazi na sajtu Skupštine Srbije.

Lazović pojašnjava da će se usvajanjem ovih izmena zakona sprečiti migracije birača, što je za opozicione stranke i posmatrače na izborima bila jedna od ključnih neregularnosti, zabeleženih na parlamentarnim i izborima u 65 gradova i opština u Srbiji održanih 17. decembra.

"Smatramo da je ovo značajna promena koja će dobrim delom ne 100 odsto, ali dobrim delom onemogućiti takvu jednu vrstu izbornog inženjeringa", naveo je Lazović za RSE i dodao da će opozicione stranke nastaviti borbu za unapređenje izbornog procesa u Srbiji.

"To ne znači da je sve ostalo u redu, daleko od toga, mi nastavljamo našu borbu za rešavanje svih problema izbornog procesa, ispunjavanje svih preporuka ODIHR-a i za to da napokon imamo izbore, koji održavaju izbornu volju birača", rekao je Lazović.

Predlog izmena zakona biće na dnevnom redu sednice Skupštine zakazane za 10. maj, a opozicioni poslanici očekuju da će izmene zakona o lokalnim izborima uskoro biti i usvojene.

Radna grupe za unapređenje izbornog procesa koju čine predstavnici vlasti i opozicije ranije je dogovorila i da se lokalni izbori u gradovima i opštinama koji nisu održani u decembru, održe 2. juna, zajedno sa beogradskim izborima.

Prvi sastanak Radne grupe za unapređenje izbornog procesa, odnosno ispunjenje preporuka ODIHR-a održan je 2. maja u Skupštini Srbije.

Radnu grupu čine po dva predstavnika poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini, političke stranke nacionalne manjine koje nemaju poslaničku grupu u Narodnoj skupštini, kao i organizacije civilnog društva, udruženje CRTA, Centar za slobodne izbore i demokratiju i Transparentnost Srbija.

Formiranje ove Radne grupe rezultat je parlamentarnog dijaloga koji je inicirala predsednica parlamenta Ana Brnabić.

Nakon izbora 17. decembra opozicija je optužila vlast u Srbiji za krađu, što su vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) i državni vrh odbacili.

Međunarodni i domaći posmatrači zabeležili su nepravilnosti na izborima. ODIHR je izdao 25 preporuka vlastima Srbije za poboljšanje izbornih uslova.

XS
SM
MD
LG